Tüzes, égő íze egyaránt illik gyümölcskompótokhoz, édességekhez, süteményekhez, sült almához vagy forralt borhoz, de vörös vagy zöld káposztával készült nehéz ételekhez, angolnához, sonkához és vadételekhez is. Hagymára tűzött babérlevéllel ízesíti a sós, savanyú húsönteteket vagy a húslevest. A speciális őrlésű szegfűszeg különleges ízt ad a karácsonyi mézeskalácsnak, kolbászoknak, valamint a currynek. A szegfűszeg erős fűszer, ezért óvatosan bánjunk vele.
Kellemes ízű főzet elkészítéséhez tegyünk egy teáskanálnyi porított növényt egy csésze forró vízbe, majd hagyjuk ázni 10-20 percen keresztül. Naponta legfeljebb 3 pohárral igyunk.
4 személyre:
| ||||||
2,5 adag száraz vörösbor | ||||||
1 db fahéj | ||||||
3 db szegfűszeg | ||||||
1 db narancs | ||||||
15 dkg cukor | ||||||
1 db csillagánizs | ||||||
5 db kardamom | ||||||
|
A narancs levét, a vörösbort, cukrot, szegfűszeget, ánizst, fahéjat, kardamomot felforraljuk és lassú tűzön sziruppá főzzük. Húzzuk le a tűzről és várjuk meg, míg kihűl. Szűrjük le és a hideg mártást muffin mellé kínáljuk.